Odaklanma Meditasyonu Nasıl Yapılır?
Herhangi bir işe, aktiviteye ya da derse odaklanma meditasyonu için başlangıç olarak beş dakikalık seanslar yeterli olabilir. Uygulamaya alıştıkça seans süresini artırabilirsiniz. Odaklanma meditasyonu için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Sakin ve Sessiz Bir Ortam Yaratın
İster ev ister iş, hangi ortamda olursanız olun odaklanma meditasyonunu uygulamak için iç sesinizi duymanızı sağlayacak sessiz ve sakin bir ortama ihtiyacınız var. Odaklanma meditasyonunun ilk adımı, dikkatinizi tek bir noktaya yöneltebileceğiniz sessiz ve sakin bir ortam yaratmaktır.
Hedef Seçin
Odaklanma meditasyonunun ikinci adımı hedef seçmektir. Bu meditasyon tekniğini ilk defa uyguluyorsanız nefesinize odaklanmak daha kolay gelebilir. Odak noktanız dilerseniz herhangi bir koku, nesne ya da görsel bir öğe de olabilir.
Rahat Bir Pozisyon Seçin
Meditasyon süresince kendinizi en rahat hissettiğiniz pozisyonu alın. Eğer bir sandalye ya da koltukta oturuyorsanız ayak tabanları yere gelecek şekilde kalça kemiklerinizi rahatlatabilirsiniz. Yerde oturmayı tercih ederseniz omurganızı daha dik tutmak ve kalçaları rahatlatmak için yastık ya da bloklarla vücudunuzu destekleyebilirsiniz.
Vücudunuzu Rahatlatın
Odaklanma kabiliyetini artırmak için tüm kasların gevşemesini sağlayın. Omuzlarınızı gevşetin, diyaframdan nefes alın ve başınızı ve sırtınızı olabildiğince dik tutmaya çalışın. Böylece uygulama boyunca dikkatinizi tek bir noktada tutmak için uyanık kalabilirsiniz. Mümkünse odaklanma meditasyonu boyunca hareketsiz kalmaya çalışın, bu daha rahat odaklanmanızı sağlayabilir.
Hedefe Kitlenin
Tüm dikkatinizi hedefinize verin. Odak noktanızın kokusu, sesi, görüntüsü gibi tüm detaylara bütün duyu organlarınızla tamamen odaklanmaya çalışın. Anda kalmaya dikkat edin. Örneğin nefesinize odaklanırsanız her nefes alışverişinizde yaşadığınız hisleri, nefesinizin tüm vücutta yarattığı etkileri gözlemleyin.
İç Sesinizi Sakinleştirin
Gün içinde yaşadığınız olaylar, stresli durumlar meditasyon sırasında aklınıza gelebilir. Bu durumda sadece seçtiğiniz hedefi düşünün, iç sesinizi sakinleştirerek zihninizi netleştirmeye çalışın. Size yardımcı olması için odaklanma meditasyon müziği seçebilir, sadece müziğe ve müziğin sizde yarattığı duygulara odaklanabilirsiniz.
Başarısızlıktan Etkilenmeyin
Odaklanma meditasyonunun ilk evrelerinde iç sesiniz üzerinde kontrol sağlamak zor olabilir. Ancak bu durum için endişelenmeyin. Kendinizi başarısız hissederek yargılamaktan kaçının. Kısa da olsa anda kalma ve deneyimlediğiniz hisler için kendinize teşekkür edin.(1)(2)
Odaklanma Meditasyonunun Yararları Nelerdir?
Yapılan araştırmalar, kişilerin zamanının neredeyse %47’sini düşünerek geçirdiğini ortaya koyar. Pek çok farklı düşünce içinde kaybolan zihninizin meditasyon ile rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Odaklanma meditasyonunun yararları şunlardır:
- Odaklanma meditasyonu doğru ve düzenli yapıldığında beynin depresyonla bağlantılı kısımlarını etkileyerek depresyon riskini azaltabilir.
- Zihni rahatlatır ve odaklanma yeteneğinizi artırarak konsantre olmanızı kolaylaştırabilir. Dikkat dağınıklığını engelleyerek herhangi bir işe odaklanma süresini uzatabilir.
- Belirli bir nesneye odaklanmak, diğer dikkat dağıtıcı unsurları göz ardı etmeyi öğrenmenizi sağlar. Zamanla bu yeteneğiniz yüksek sesli ya da tartışmaların yaşandığı gürültülü bir ortamdaki rahatsızlık verici seslerden diğer insanlara göre daha az etkilenmenizi sağlayabilir.
- Odaklanma meditasyonu iç sesinizi kontrol etmenizi öğretebilir. Psikolojik açıdan daha dayanıklı olmanızı sağlayabilir. Ne hissederseniz hissedin anda kalabilmeyi öğrenerek en zorlu duyguların üstesinden gelmeyi başarabilirsiniz.(1)(2)
Odaklanma Meditasyonu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Odaklanma meditasyonu aşamalarını uygulamak özellikle başlangıç seanslarında zorlayıcı olabilir. Aşağıdaki ipuçlarından faydalanarak odaklanma meditasyonu pratiğinizi geliştirebilirsiniz:
Zamana Bırakın
Meditasyon tekniklerini tam anlamıyla uygulayabilmek için pratik yapmak gerekir. İlk uygulamalarda mükemmel bir odaklanma meditasyonu seansı gerçekleştirmeyi beklemek stres yaratabilir, cesaretinizi ve motivasyonunuzu düşürebilir. Zamana bırakarak her seansta geliştiğinizi hissedebilirsiniz.
Kısa Seanslarla Başlayın
Odaklanma meditasyonuna yeni başladıysanız ilk seans için beş dakikalık bir zaman dilimi yeterlidir. Zamanla seans sürelerini uzatabilir ve her pratikte meditasyonun etkinliğini artırabilirsiniz.
En Uygun Zamanı Seçin
Odaklanma pratiğinin yarıda kesilmeyeceği en uygun zaman dilimini seçmeye çalışın. Genellikle meditasyon için sabah saatleri tercih edilir. Güne meditasyon yaparak başlamak gün boyu sakin kalmanızı ve dikkatinizi toparlamanızı sağlayabilir. Gün sonu yapmayı tercih ederseniz günün stresini üzerinden atmayı başarabilirsiniz. Odaklanma meditasyonunu ihtiyaç duyduğunuz her an yapabilirsiniz, önemli olan sessiz, sakin ve dikkatinizi toplayabileceğiniz bir ortamda bulunmanızdır.(1)(2)
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.